​​​​​​​​​​​​ÖZEL ALAN ÖDÜLLERİ

MİLLÎ YENİLİK ÖDÜLÜ

Proje Sahibi:Doç. Dr. Mehmet Fatih Kaya

Proje Adı:Hidrojen Teknolojileri için Milli Elektrotların Geliştirilmesi Projesi

Üniversite: Erciyes Üniversitesi

Proje Sahibi: Doç. Dr. Mehmet Fatih Kaya

Doç. Dr. Mehmet Fatih Kaya doktora derecesini 2018 yılında Erciyes Üniversitesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünde PEM elektrolizörler için soy metal ve soy metal olmayan katalizörler geliştirme konusunda almıştır. İngiltere’de bulunan University of Birmingham, Centre for Fuel Cell and Hydrogen Research’da TÜBİTAK 2214-A bursu kapsamında bir yıl süreyle doktora içi çalışmalar yürütmüştür. Halen batarya ve enerji dönüşümlerinin yanı sıra, özellikle PEM elektrolizörler, PEM tipi yakıt hücreleri, mikrobiyal elektrolizörler ve alkali elektrolizörler için yeni, uygun maliyetli gaz difüzyon elektrotlarının geliştirilmesi üzerinde çalışmaktadır. Hidrojen teknolojileri alanında birçok bilimsel yayın, kitap bölümü, patent ve proje çalışmaları bulunmaktadır. 15’in üzerinde üyesi ile Erciyes Üniversitesi H2FC Hidrojen Enerjisi Araştırma Grubu'nu yönetmektedir. Araştırma grubu ile hidrojen teknolojileri için kullanılan komponentlerin çok disiplinli iş birlikleri ile özgün, milli ve yerli teknolojilerle geliştirilmesi konularında ulusal ve uluslararası proje faaliyetleri yürütmektedir. Ayrıca, savunma ve sivil alanlarda kullanılmak üzere endüstriyel ölçekte PEM elektrolizör yığını geliştirme çalışmalarına da liderlik etmiştir.

Proje Özeti:

Proje, Türkiye'nin hidrojen teknolojileri alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak ve yerli olarak üretilmiş elektrotları ülkemize kazandırmak amacıyla geliştirilmiştir. Özellikle suyun hidrojen ve oksijene ayrıştırılmasında kullanılan Polimer Elektrolit Membranlı Elektrolizörler (PEME) için özgün geometrilerle ve özel kaplamalarla tasarlanan bu elektrotlar, ticari ürünlere kıyasla yüksek performanslı ve maliyet açısından da daha avantajlıdır. Doç. Dr. Mehmet Fatih Kaya ve liderliğini yaptığı Erciyes Üniversitesi H2FC Hidrojen Enerjisi Araştırma Grubu, PEME’nin tüm komponentlerinin yerlileştirilmesi üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

İlgili elektrotlar hem hidrojen üretim sistemlerinde hem de pil, batarya ve süperkapasitör gibi diğer elektrokimyasal enerji dönüşümü uygulamalarında kullanılabilmektedir. Geliştirilen bu milli elektrotlar, Türkiye’nin hidrojen enerjisi alanında rekabet gücünü artırarak ekipman bazında dışa bağımlılığı azaltacak olan bu proje, ülkemizdeki yerli üretimi teşvik edecek stratejik bir adım olarak öne çıkmaktadır.​