​​​​​​​​​KURUMSAL ÖDÜLLER

ÜNİVERSİTE-İŞ DÜNYASI İŞ BİRLİĞİ ÖDÜLÜ

Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Rektör: Prof. Dr. Hüseyin DALGAR

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Mehmet KALE

Proje Adı:Hayvanların Ayak Derisi ve Tırnaklarında Mikroorganizma Kaynaklı Gelişen Yaraların Tedavisine Yönelik Geliştirilmiş Topikal Pomat

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Mehmet KALE

1973 yılında İzmir’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1995 yılında Konya İstatistik Enstitüsünde çalıştı ve 1996 yılında Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun oldu. 1996-2003 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalında Doktorasını tamamladı. 1999-2003 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalında araştırma görevlisi, 2003-2006 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalında doktor araştırma görevlisi, 2006-2009 yılları arasında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalında yardımcı doçent, 2009-2014 yılları arasında doçent ve 2014 yılından itibaren de profesör olarak çalışmaktadır. Birçok idari görevde de bulunan Prof. Kale’ nin; 130’un üzerinde SCI yayını, ulusal ve uluslararası ödülleri, 3 ulusal patenti, 3 marka tescili, AYGE Veteriner Teşhis Analiz Ar-Ge San.Tic.Ltd.Şti. sahibi, 2 adet geliştirmiş olduğu piyasada satışa sunulmuş ticari ürünü bulunmaktadır. Çalışma hayatı aktif olarak devam eden Prof. Kale bilimsel Ar-Ge çalışmalarına MAKÜ BAKA Teknokentte devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Proje Özeti:

Veteriner hekimliğinde sığır, koyun, keçi ve atlarda görülen ayak hastalıkları önemli bir refah sorunudur. Özellikle sığırlarda ayak hastalıkları diğer ekstremite hastalıklarından daha fazla topallığa neden olur. Topallığa neden olan ayak hastalıkları süt veriminde azalma, kilo kaybı ve ağırlık artışında azalma, ölümler veya zorunlu elden çıkarma, infertilite, ekstra hizmet, işçilik, veteriner hekim hizmetleri ve ilaç giderleri gibi ekonomik kayıplara yol açarlar. Ayak hastalıklarından kaynaklanan ekonomik kayıplar, tedavi masraflarından çok daha yüksektir. Geliştirilen bu ürün; hayvanların (sığır, koyun, keçi, at, kedi, köpek ve vahşi hayvanlar) ayak derisi ve tırnaklarında bazı mikroorganizmalara (bakteri, mantar, maya ve papillomavirus) veya travmatik etkilere bağlı gelişen dermatit, hiperplazi, arpalama, ülser, çürük, apse, çatlak, şişkinlik, kanama, kızarıklık, nekroz, erime, ağrı, topallık semptomlarını ortadan kaldıran, bitkisel etken madde içeriğine sahip, kullanımı esnasında antibiyotik, ek tedavi ürünlerine ve sonrasında bandaja ihtiyaç duyulmayan, sürüldüğü yerde 10 dakika içinde donan ve oksijen geçirgenliği olan, suda çözünmeyen, asit ve bazik ortamdan etkilenmeyen, yan etkisi bulunmayan, muadili olmayan, yerli ve milli kaynaklardan üretilmiş, patentlenmiş, “MAKÜ Hoof Jel” ticari adı ile veteriner klinik, ecza depolarında satılan, sahada veteriner hekim, veteriner teknisyen/tekniker, yetiştiriciler tarafından kolaylıkla uygulanan Topikal Jel Pomattır.