​​​​​​​​​KURUMSAL ÖDÜLLER

ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ ÖDÜLÜ

Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Rektör: Prof. Dr. Ahmet YOZGATLIGİL

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Barış SALİHOĞLU

Proje Adı:Black Sea CONNECT

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Barış SALİHOĞLU

Prof. Salihoglu Fiziksel Oşinografi Doktorasını, Kıyı Fiziksel Oşinografi Merkezi, ODU, VA, ABD’de 2005 yılında almıştır. Mayıs 2009'dan beri ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2016 yılından beri Enstitü Müdürü, 2022'den beri ODTÜ İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Müdürü olarak görev yapmaktadır. Türkiye Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen yeni bir disiplinler arası mükemmeliyet merkezi kurulmasını sağlayan DEKOSİM projesine liderlik etmektedir. AB Ufuk 2020 Black Sea CONNECT ve BRIDGE-BS projelerinin koordinatörü ve AB tarafından finanse edilen 5 projenin ortağıdır. Mavi ekonomi ve iklim değişikliği konularında bilim temelli politika stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır (Karadeniz Stratejik Araştırma ve Yenilik Gündemi, Türkiye İklim Eylem Planı, Marmara Eylem Planı gibi). 2022 yılında Türkiye İklim Zirvesi'nde Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak ve Karadeniz Ortak Denizcilik Gündeminin uygulanmasında Türkiye'nin ulusal merkez temsilcisi olarak görev yapmaktadır. 50'den fazla makale yayımlamıştır. Google Scholar atıf indeksine göre, makalelerine 2500'den fazla atıf yapılmıştır.

Proje Özeti:

2017 yılında bütünleşik bir araştırma ve yenilik gündemi oluşturmak, ulusal ve AB seviyesinde karar vericileri yönlendirmek amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen “Karadeniz’de Araştırma ve Yenilik için Mavi Büyüme İnisiyatifi” (İnisiyatif) kurulmuştur. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, İnisiyatif çerçevesinde kurulan bilimsel çalışma grubuna öncülük etmiştir. Karadeniz ülkeleri uzmanlarından ve Avrupa’nın öncü enstitülerinden oluşan grup, 2030 yılına kadar üretken, sağlıklı ve sürdürülebilir bir Karadeniz için ortak bir vizyon olan Karadeniz Stratejik Araştırma ve Yenilik Gündemini (Black Sea Strategic Research and Innovation Agenda – SRIA) oluşturmuştur. SRIA’yı hayata geçirmek için 2018’de, Mavi Büyüme alanında bir Ufuk-2020 çağrısı açılmıştır ve ODTÜ DBE’nin Koordinatörü olduğu Black Sea CONNECT bu çağrı altında fonlamıştır. Ufuk programının ‘koordinasyon ve destek eylemi’ türünde bir proje olan Black Sea CONNECT (2019-2023), ‘‘SOCIETAL CHALLENGES-Food security, sustainable agriculture and forestry, marine, maritime and inland water research, and the bioeconomy’’ alanında ülkemizin ilk koordinatörlüğüdür.

2020 yılında SRIA önceliklerinin uygulanması için ikinci Mavi Büyüme çağrısına çıkılmıştır. ODTÜ DBE koordinatörlüğündeki BRIDGE-BS (2021- 2025), fon almaya hak kazanan iki projeden bir olmuştur. İkinci projede (DOORS), ODTÜ DBE iş paket lideri olarak yer almıştır. Bu çağrı altında Türkiye’den toplam 10 ortak fon almış ve 2021 yılı itibariyle Türkiye’nin bir AB çağrısında en fazla Türk ortağın olduğu çağrı olmuştur.