​​​​​​​​​​​BİREYSEL ÖDÜLLER

​​​​

SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER ÖDÜLÜ​

Tez Sahibi:Dr. Gökhan GÜVEN

Tez Danışmanı:Prof. Dr. Selim İNANÇLI

Üniversite:Sakarya Üniversitesi

Tez Adı:Yenilenebilir doğal kaynaklar, dışsallıklar ve uluslararası ticaret arasındaki ilişkinin açık erişim denge modeliyle analizi

Tez Sahibi: Dr. Gökhan GÜVEN

1991 yılında Sakarya’ da doğdu. Lise eğitimini Sakarya Fen Lisesinde tamamladıktan sonra üniversite sınavında 56. olarak Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümüne girmeye hak kazandı. 2014 yılında işletme ve iktisat programlarında minor yaparak mezun oldu ve Sabancı Üniversitesi Ekonomi programına tam burslu olarak kabul edildi. 2016 yılında ilgili yüksek lisans programını birincilikle bitirdikten sonra, Univerisity of California/Davis Ekonomi doktora programına tam burslu olarak başladı. Kişisel sebeplerden ötürü 2017 yılında yarım bıraktığı doktora eğitimini, 2023 yılında Sakarya Üniversitesi İktisat programında tamamladı. Aktif olarak, Otokar Otomotiv ve Savunma A.Ş’ de Bütçe, Raporlama ve İştirakler yöneticisi olarak çalışmaktadır. Çoğunluğu Q1 seviyesinde olmak 9 adet SCI ve SCI-E indeksli dergilerde yayınlanmış akademik çalışması bulunmaktadır.

Tez Danışmanı: Prof. Dr. Selim İNANÇLI

Sakarya ili Hendek ilçesinde doğan Prof. İnançlı lisans öğrenimini iktisat, yüksek lisans ve doktora öğrenimini ise iktisadi gelişme ve uluslararası iktisat alanında Anadolu Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 1994-2001 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İktisadi Programlar bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. 2002 yılından itibaren ise Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi iktisat bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 2004-2005 yıllarında Kanada-Toronto Ryerson Üniversitesi Sanat Fakültesi Ekonomi bölümünde misafir öğretim üyesi olarak görevde bulunmuştur. Halen Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat bölümünde görevine devam eden Prof. İnançlı 2013 yılında doçent, 2019 yılında profesör kadrosuna atanmıştır. Prof. İnançlı’ nın “Ulusal ve Uluslararası Boyutta Çevre Ekonomisi” adlı kitabı, çok sayıda kitap bölümü, uluslararası iktisat alanında yurtiçi ve yurtdışında yayınlanmış makaleleri, uluslararası kongrelerde sunulmuş bildirileri ile yayınlanmış raporları, uluslararası projeleri ile yüksek lisans ve doktora tez danışmanlıkları bulunmaktadır.

Tez Özeti:

Bu çalışmada yenilenebilir kaynak stoku üzerinde yer alan iki farklı negatif dışsallığın ayrı ayrı ve eş anlı var olduğu ekonomilerdeki kararlılık analizi ile dış ticaret politikalarının refah, çevre stoku ve yerel fiyatlar üzerindeki etkileri incelenmektedir. İlgili negatif dışsallıklar, mülkiyet haklarının eksik tanımlandığı ve açık kaynak erişimi kaynaklı “aşırı yenilenebilir kaynak kullanımı” ve düzgün regülasyona tabi olmayan üretim sektörünün yarattığı “kirlilik” olarak adlandırılmaktadır. Kapalı ekonomi durumunda durağan durum dengesinin kararlılık analizi cebirsel olarak yapılmaktadır. Dışsallıkların birbirinden bağımsız ve eş anlı var olduğu üç farklı durum için, durağan durum denge noktaları bulunmakta ve bu denge noktalarının kararlı olup olmadığı matematiksel olarak kanıtlanmaktadır.

Ayrıca, çalışmada iki ülkeli dış ticaret modeli analiz edilmiştir. Kirlilik parametrelerinin aldığı değer bakımından ülkeler farklılaşmaktadır; fakat bu parametreler düşük değerler aldığı için üretim sektörünün göreceli olarak daha düzgün bir şekilde regülasyona tabi tutulduğu varsayılmaktadır. Bu farklılaşma ticaretin yönünü belirlemektedir. Kaynak stokunu girdi faktörü olarak kullanan ürünü ihraç eden ülke dış ticaret sonucu kayıp yaşarken, kaynak stokunu kirleten ürünü ihraç eden ülke ise dış ticaret sonucunda kazanç sağlamaktadır. İki farklı negatif dışsallığın bulunduğu durumda, yalnızca tek bir dışsallığı düzgün bir şekilde regülasyona tabi tutmak, ilgili ülke dış ticarete açıldığı zaman refah kaybı yaşamasına neden olmaktadır. Eş anlı olarak dışsallıkların düzenlenmesi ve içselleştirilmesi gerekmektedir.