​​​​​​​​​​BİREYSEL ÖDÜLLER

​​

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ

Tez Sahibi:Dr. Kemal KOCA

Tez Danışmanı:Prof. Dr. Mustafa Serdar GENÇ

Üniversite:Erciyes Üniversitesi

Tez Adı:Rüzgâr türbini kanatlarında esnekliğin yeri ve boyunun değişimi ile akış kontrol kabiliyetinin incelenmesi

Tez Sahibi: Dr. Kemal KOCA

25 Mart 1988 yılı Hatay doğumlu olan Dr. Koca, ilk ve orta öğretimini Osmaniye’de tamamladı. 2012 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Ardından sırasıyla 2016 ve 2022 yıllarında Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Enerji Sistemleri Mühendisliği Anabilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktora eğitimlerini, Prof. Dr. Mustafa Serdar Genç yürütücülüğündeki TÜBİTAK projesi kapsamında tamamladı. Doktora eğitimi sırasında TÜBİTAK 2011-C Yurt İçi Öncelikli Alanlar Burs Programı’nı ve TÜBİTAK 2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı’nı kazandı. Burs kapsamında Almanya Bundeswehr Üniversitesi’nde Prof. Dr. Christian J. Kähler gözetiminde doktora çalışmalarının bir kısmını tamamladı. Dr. Koca, doktora sürecinde kitap bölümü yanında etki değeri yüksek dergilerde (Q1) birçok makale ile uluslararası bildiriler yayınladı. Son olarak bilimsel çalışmalarına Enerji Optimizasyonu, Su-Enerji-Gıda İlişkisi, Aerodinamik Ve Hidrodinamik gibi konularında devam eden Dr. Koca, 2022 yılı itibariyle Abdullah Gül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mustafa Serdar GENÇ

Prof. Genç, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden 2002 yılında lisans, 2005 yılında yüksek lisans ve 2009 yılında doktora derecesi aldı. Meteoroloji Meslek Lisesi mezunu Prof. Genç, 7 yıl Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde çalıştı ve 2005 yılında Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi, 2009 yılında Mühendislik Fakültesinde Yardımcı Doçent, 2012 yılında Doçent ve 2018 yılında Profesör oldu. Uluslararası kitap ve kitap bölümleri yanında, 160’dan fazla etki değeri yüksek dergilerde makale, konferanslarda bildiri ile patentleri bulunan Prof. Genç’in başlıca uzmanlık alanları; akışkanlar mekaniği, aerodinamik, düşük reynolds sayısı aerodinamiği, rüzgar türbinleri, yenilenebilir enerji sistemleridir. Birçok ödül sahibi olan Prof. Genç, 2018 yılında ISIF 2018 Uluslararası Patent Fuarında Gümüş Madalya, Çekya’da Uluslararası Konferansta En İyi Sunum Ödülü almıştır. 2021 yılında danışmanlığını yürüttüğü bir başka doktora tezi ile TÜBA Doktora Ödülü almıştır. Halen çeşitli dergilerde editörlük ve editör kurulu üyelikleri bulunmaktadır.

Tez Özeti:

Tezde, rüzgâr türbininde kullanılan farklı kanat profilleri seçilmiş ve deneysel optimizasyonlarla kanat profillerinin emme bölgesinde lokal esnek malzeme yerleştirilerek pasif akış kontrolü sağlanmış ve aerodinamik performans arttırılmıştır. Deney sonuçları lokal esnek malzemenin daha kambur ve kalın kanatlarda kaldırma kuvvetini arttırdığı, ayrılma kabarcığı oluşumunu azalttığı ya da yok ettiğini, az kambur ve ince profillerde ise titreşimleri ve aerodinamik gürültüyü azalttığını göstermiştir. Bu tezden uluslararası Q1 dergilerde 6 makale, 1 kitap bölümü ve birçok uluslararası bildiri yayınlanmıştır. Tez kapsamında, TÜBİTAK 2214 bursu kazanılmış ve Almanya’da araştırma yapılmıştır. Tez danışmanı Prof. GENÇ’in, doktora tezinin çatısını oluşturan “Kısmi Esneklik” fikri TÜBİTAK projesinden çıkmış olup, 2020’de ulusal patent olarak tescillenmiştir. 2018’de bu fikre ISEF’18 Uluslararası Fuarda Gümüş Madalya, 2021 Eylül’de fikrin konu edildiği diğer doktora tezine TÜBA TEKNOFEST Doktora Ödülü verilmiştir. Ayrıca, 2020 Eylül ayında patentin lisans hakları bir firma tarafından satın alınmış ve sanayiye uygulaması yapılmaktadır. Firma, bu lisanslama ile TÜBİTAK TEYDEB projesi yürütmektedir.