KURUMSAL ÖDÜLLER
ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ ÖDÜLÜ
Üniversite: Erciyes Üniversitesi
Rektör: Prof. Dr. Fatih ALTUN
Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Emrah TIRAŞ
Proje Adı: Nötrino Araştırmaları için Dedektör Teknolojilerinin ve Büyük Veri Analiz Yöntemlerinin Geliştirilmesi İş Birliği Projesi
Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Emrah TIRAŞ
Dr. Öğretim Üyesi Emrah Tıraş lisans eğitimini 2008 yılında Atatürk Üniversitesi Fizik Bölümü’nde, yüksek lisans ve doktora eğitimini ise ABD’de University of Iowa’da Fizik & Astronomi Bölümü’nde Deneysel Yüksek Enerji Fiziği alanında tamamlamıştır. Yüksek lisans ve doktora derecelerini Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki (CERN) CMS deney grubunda yapmış olduğu Fizik analizi ve dedektör ArGe çalışmaları ile tamamlamıştır. Doktora savunmasından hemen sonra Ocak 2017’de Iowa State University adına ABD’deki Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’nda (Fermilab) Post-doktora çalışmalarına başlamıştır. Fermilab’da post-doktora araştırmacı olarak yaklaşık 4 yıl ANNIE ve NOvA nötrino deneylerinde çalışmalar yürütmüş ve ANNIE nötrino deneyinin koordinatörlüğü (Run Coordinator), Faz II dedektör geliştirme ve kurulum yöneticiliği (Phase II Upgrade and Installation Manager) gibi görevler üstlenmiştir. Ekim 2020’de Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fizik Bölümü kadrosuna öğretim üyesi olarak katılmış ve Erciyes Nötrino Araştırma Grubu’nu (ENRG) kurmuştur. Şu anda ENRG grubu ile birlikte uluslararası deneylerde aktif çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca Dr. Tıraş ABD’de University of Iowa’da Fizik & Astronomi Bölümü’nde Affiliated Research Scientist olarak da çalışmalarını sürdürmektedir.
Proje Özeti:
Bu proje kapsamında Erciyes Üniversitesi (ERÜ), ABD Enerji Bakanlığı kontrolünde olan ve dünyanın ikinci en büyük araştırma laboratuvarı olarak bilinen Fermilab ile 12 Kasım 2020 tarihinde işbirliği anlaşması gerçekleştirmiştir. Bu anlaşma çerçevesinde 2021 yılında, ERÜ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emrah Tıraş ve araştırma grubu: Erciyes Nötrino Araştırma Grubu (ENRG) Fermilab’daki ANNIE, NOvA ve DUNE uluslararası nötrino deneylerinin ülkemizden aktif üyesi olmuş ve nötrino araştırmaları için dedektör teknolojilerinin ve büyük veri analizi yöntemlerinin ArGe çalışmalarını sürdürmektedirler.
Bu işbirliği ERÜ’deki araştırmacılar ile Fermilab’da çalışan araştırmacıların ortak proje başvurularını, deneysel çalışmalar geliştirilmelerini ve patent başvurularını desteklemektedir. Bu anlaşmanın imzalandığı tarihten günümüze kadar ERÜ, ENRG grubundan 12 araştırmacı Fermilab’daki nötrino deneylerinin çalışmalarında aktif rol almaktadırlar. Araştırmacılar hem bu deneyleri ERÜ’den kontrol edilebilmekte hem de bu deneylerden alınan verilerin temizlenmesi, analizi ve bilimsel sonuçların alandaki saygın dergilerde yayınlanmasına katkı sunmaktadırlar.