​​​​​​​​​​​BİREYSEL ÖDÜLLER

​​​​

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ

Tez Sahibi: Dr. Muhammad Soha​ib Jamal SOLAIJA

Tez Danışmanı:Prof. Dr. Hüseyin Arslan

Üniversite:İstanbul Medipol Üniversitesi

Tez Adı:Gelecek Nesil Kablosuz Haberleşme Ağlarında Koordineli Çok Noktalı Sistemler

Tez Sahibi: Dr. Muhammad Sohaib Jamal SOLAIJA

Dr. Muhammad Sohaib SOLAIJA, lisans ve yüksek lisans derecelerini Elektrik Mühendisliği alanında 2014 ve 2017 yıllarında Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NUST), Pakistan'dan almış ve yürüttüğü lisansüstü çalışmalarıyla Cumhurbaşkanlığı Altın Madalyası kazanmıştır. Sonrasında, İstanbul Medipol Üniversitesi'nde İletişim, Sinyal İşleme ve Ağ Merkezi (CoSiNC) üyesi olarak 5G sonrası kablosuz haberleşme sistemleri alanında doktora araştırmalarını yürütmüştür. Araştırmaları, koordineli çoklu nokta teknolojileri ve fiziksel katman güvenliği tekniklerine odaklanmıştır. Doktora sürecinde, çeşitli projelerde ve kablosuz standartlaştırma faaliyetlerinde yer almıştır. Geliştirdiği patentlerden biri, 2023 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen "Patentle Türkiye – 3. Üniversiteler Patent Yarışması"nda 2’incilik ödülü kazanmıştır. Kasım 2023'ten bu yana, Gebze Teknik Üniversitesi, Türkiye'de Savunma Teknolojileri Enstitüsü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Uluslararası İşbirliği Ofisi'nde koordinatör yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hüseyin Arslan

Prof. Dr. Hüseyin ARSLAN, lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden 1992 yılında almıştır. Bir yıl aynı üniversitede araştırma görevliliği yaptıktan sonra, 1993 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Texas eyaletindeki Southern Methodist Üniversitesi'nin Elektrik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans ve doktora çalışmalarına başlamıştır. Yüksek lisans derecesini 1995 yılında ve doktora derecesini 1998 yılında alan Prof. Arslan, 1998 Ocak ayında Ericsson firmasının Kuzey Carolina eyaletindeki araştırma laboratuvarlarında çalışmaya başlamıştır. Prof. Arslan yaklaşık 4,5 yıl burada çalıştıktan sonra, 2002 Ağustos ayında Güney Florida Üniversitesi'nin Elektrik Mühendisliği bölümüne öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamıştır. 2013 yılının aralık ayına kadar burada çalışan Prof. Arslan, İstanbul Medipol Üniversitesi, Mühendislik Fakültesinde kurucu dekan olarak göreve başlamıştır. Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde; kablosuz iletişim sistemleri, kablosuz ağlarda girişim yönetimi ve akıllı kablosuz haberleşme sistemleri, fiziksel katman algoritmaları, dalga biçimi tasarımı, bilişsel radyo, spektrum algılama, kablosuz haberleşme güvenliği alanlarındaki akademik ve endüstriyel çalışmaları nedeniyle 2017 yılında TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü almıştır. 2023 yılında kablosuz haberleşme teknolojileri alanında yapmış olduğu çalışmaları dolayısıyla 100. Yıl TÜBİTAK Bilim Ödülü'ne layık görüldü.

Tez Özeti:

Tez çalışması iki ana alana odaklanmaktadır: koordineli çoklu nokta sistemleri ve fiziksel katman güvenliği (PLS). Koordineli çoklu nokta (CoMP) teknikleri, kullanıcılar için haberleşme deneyimini iyileştirmek amacıyla farklı iletim noktalarının iş birliğine dayanır. Benzer bir yaklaşım, kablosuz sistemlerin güvenliğini artırmak için de kullanılabilir. Bu çalışmada incelenen teknikler, geleneksel kriptografi çözümlerine alternatif bir yaklaşım sunmaktadır. Özellikle, PLS, iletişim kuran boğumlar arasındaki kablosuz kanalın özelliklerini kullanarak, bilgilerin şifrelenmesi veya cihazların kimlik doğrulamasında kullanılabilecek anahtarlarının üretilmesini/değiştirilmesini sağlar. Bu sayede, PLS, günümüzün son derece dinamik kablosuz sistemlerinde karşılaşılan anahtar yönetimi sorununu çözmektedir. PLS'nin bir diğer avantajı, hesaplama karmaşıklığını iletişim kuran boğumlardan birine (örneğin baz istasyonları veya erişim noktaları) kaydırarak, diğer uç cihazların düşük karmaşıklıkta kalmasını sağlamasıdır. Bu avantaj, PLS'yi düşük güçlü, kaynak kısıtlı cihazlar, örneğin Nesnelerin İnterneti (IoT) terminalleri için daha uygun hale getirmektedir.